Sanctuary in Center City - Philadelphia AxD Architecture
SANCTUARY in center city

Borrowed Light


Key to renovating this 4‐story urban townhouse was introducing supplemental natural light slots. A "bay window" vanity in the boy’s bathroom looks outwards to an interior wall garden (on left), naturally lit via glass floor of the solarium above (on right).

SANCTUARY in center city

Center Stairwell


When the owners bought the house, it was a maze, containing 17 floor levels, and four staircases. After removing all of the separate staircases and inserting a new sky‐lit, central stairwell, everything was gracefully connected into unified whole.

Sanctuary in Center City - Philadelphia AxD Architecture
Sanctuary in Center City - Philadelphia AxD Architecture
SANCTUARY in center city

Kitchen Concept


By framing a wall cabinet with windows on all sides, the kitchen receives abundant natural light, while an undesirable exterior view is screened. An overall feeling of openness is achieved by placing the appliances and pantry cabinets against the side walls.

SANCTUARY in center city

Making Old New


A garden room was created by inserting contemporary glass doors within frames of prior heavy wooden doors. A new linear gas fireplace utilizes a salvaged floor beam as a "hearth". A new stair with glass balustrade and open risers creates a sense of openness.

Sanctuary in Center City - Philadelphia AxD Architecture

SANCTUARY IN CENTER CITY

PROJECT:Complete gut renovation of four-story 4,500 sf townhouseLOCATION:Philadelphia, PAARCHITECT:Always by Design; Ed Barnhart, AIA